Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/hameenli/public_html/wp-content/themes/hml-seura/single.php on line 6

julkaistu 19.4.2017

Suomi 100 -juhlavuoden luentosarja: Hämeenlinnan elämää ja tapahtumia vuosina 1917–1918

Syksyn luennot lisätty.

Hämeenlinna-Seura järjestää yhteistyössä Vanajaveden Opiston ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa avoimen luentosarjan 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi. Luentosarjan aiheena on Hämeenlinnan elämää ja tapahtumia vuosina 1917–1918 ja luennoitsijana FT Ilkka Teerijoki. Juhlavuoden aikana järjestetään kolme luentoa keväällä ja kolme syksyllä, ja lisäksi keväällä 2018 järjestetään vielä itsenäisyyden alkutaivalta valottavat luennot.

TULEVAT LUENNOT
10.10. Lokakuun vallankumous ja marraskuun suurlakko
4.12. Suomen itsenäisyysjulistus

Lokakuun vallankumous ja marraskuun suurlakko
tiistaina 10.10.2017 kello 18:00-19:30 paikkana Tavastian auditorio, Hattelmalantie 8
Lokakuun vallankumous nosti Venäjällä valtaan Leninin johtamat bolshevikit. Tapahtumat heijastuivat myös Suomeen, jossa esiintyi laajaa lakkoilua. Hämeenlinnassa työväestö otti vallan käsiinsä ja käytännössä piti viikon verran hallussaan muun muassa kaupungin järjestysvaltaa ja puhelinlaitosta. Lakkojen loputtua tilanne rauhoittui. Väkivaltaa ei Hämeenlinnassa koettu, mutta juopa kansanosien välillä syveni entisestään.

Suomen itsenäisyysjulistus
maanantaina 4.12.2017 kello 18:00–19:30 paikkana Hämeenlinnan kirkko, Kirkkorinne

Eduskunta hyväksyi Suomen itsenäisyysjulistuksen 6. joulukuuta 1917. Tämä ei kuitenkaan saanut aikaan kovin suurta juhlahumua, sillä ymmärrettiin, että Suomen kohtalo ei ollut yksin omissa käsissä, vaan se riippui käynnissä olevan maailmansodan käänteistä ja siihen osallistuneiden maiden – etenkin Venäjän ja Saksan – kehityksestä. Sisäiset ongelmatkin pahenivat Suomessa yhä, kansan kahtiajako syveni ja elintarvikepula muuttui koko ajan yhä pahemmaksi.

Luennot ovat maksuttomia ja avoimia.

MENNEET LUENNOT

Taustaluento: Hämeenlinna 1917
tiistaina 24.1.2017 kello 18:00-19:30 paikkana Tavastian auditorio, Hattelmalantie 8
Millainen kaupunki Hämeenlinna oli vuoden 1917 alussa, kun maailmansota oli ollut käynnissä jo kaksi ja puoli vuotta? Kaupunki oli kehittynyt nopeasti 1800-luvun loppupuolella, kun oli rakennettu rautatie ja asukaslukukin oli jatkuvassa kasvussa. Pitkään kestänyt sota, johon emämaa Venäjä osallistui, alkoi kuitenkin vaikuttaa yhä enemmän hämeenlinnalaistenkin elämään, vaikka Suomi ja suomalaiset eivät suoranaisesti olleetkaan sodan osapuolia.

Helmikuun vallankumous Venäjällä
tiistaina 14.3.2017 kello 18:00-19:30 paikkana Raatihuoneen juhlasali
Venäjällä alkoi vallankumous maaliskuun 11. päivä, ja 16. päivänä keisari luopui kruunusta. Venäjän valta oli Suomessa – ja Hämeenlinnassa – ollut koko 1900-luvun hyvin vihattu, koska Suomen itsemääräämisoikeuksia loukattiin. Tsaarin kukistumista juhlittiinkin myös Hämeenlinnassa päiväkausia, ja juhlintaan osallistuivat rinnakkain niin Hämeenlinnan porvarilliset kuin sosialistiset piirit – ja myös venäläiset sotilaat, joita oli suuret joukot majoitettuna kaupungin kasarmeihin.

Vastakkainasettelu alkaa kärjistyä
tiistaina 25.4.2017 kello 18:00-19:30 paikkana Tavastian auditorio, Hattelmalantie 8
Vallankumouspäivien yhtenäinen ilo haihtui nopeasti, kun huomattiin, että ongelmat eivät poistuneet mihinkään. Elintarvikkeista alkoi olla yhä pahempi puute ja monia kauppiaita ja lähiseutujen tilallisia syytettiin elintarvikkeiden kätkemisestä. Esiintyi myös lakkoliikehdintää, ja monet kaupungissa yhä oleskelleet venäläiset sotilaat syyllistyivät erilaisiin väärinkäytöksiin.

Luentosarja on osa Suomi 100 -ohjelmaa.

Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/hameenli/public_html/wp-content/themes/hml-seura/single.php on line 47